Har du barn som vill rida eller rider?

Har du barn som vill rida, eller rider?


Pella har arbetat som instruktör på Torns Ponnyklubb /Ryttarförening både på ridskolan och som privat instruktör/coach.

Även gått utbildning till ungdomsledare ULK I-III i Svenska Ridsportsförbundet, samt gått instruktörskurser i Svenska Ridsportförbundet.

Arbetat inom barnomsorgen och fritidsledare i Lunds kommun.

Haft mindre träningsstall med in- och tillridning av problemhästar.

Arbetar som mental coach för ekipage samt instruktör för miljöträning /Säkrare med häst.

Intyg och diplom i VBR Vertikal Balanserad Ridning del I-II, Diplom i Equestrian Body Balancing/ VBR 3 samt fortsättningskurs efter genomförda kurser på Equestrian Fysio och Equestrian Body Balancing.


Som ridinstruktör arbetar Pella som grund både med att se barnets utbilningsnivå och anpassa lektionerna efter det, samt balans, trygghet och säkerhet.


Barn utvecklas i olika takt så man måste ta hänsyn till barnets ålder.


Enligt forskningen så skiljer sig motoriken, balansen samt koordinationen väsentligt i åldrarna. Då kan det uppstå svårigheter om man placerar barnen i en gemensam grupp, utan att ta hänsyn till detta. De mindre barnen tröttnar fort då de inte hänger med i undervisningen, för de kan inte få in för mycket information och har svårt med koordinationen.

Eller så kan det vara tvärt om, de äldre barnen känner att de inte får tillräcklig stimulans och tappar fokus, vilket hästen känner och börjar göra som den själv vill.

Normalt så säger man att barn är mogna för att börja ridningen på allvar först vid 7-8 årsåldern, innan dess ska det baseras på lek och mindre krav men forfarande med säkerhet och balans som grund.

Först vid 10-12 årsåldern är barnens finmotorik i prinip färdigutvecklad. Och då har de även lättare för att koordinera.


Det finns barn som vill börja rida redan vid 3-4 årsåldern. Det viktiga är att det inte då blir för krävande ridning, utan det ska vara ett bra sätt att kunna umgås med sin bästa vän, att man ska kunna föja med sin förälder ut på en liten tur. Att man ska klara av att hantera sin häst på bästa sätt.Och framför allt... ha roligt med sin ponny!


Vid den åldern när nyfikenheten väcks så finns alla chanser för att bädda för en bra balanserad och säker ridning genom att lägga en bra grund.


Pella förespråkar att man gå på ridskola för att lära sig "lagspel" och att ta hänsyn till andra ryttare.

Men för barn som vill lära sig att rida, läggs grunderna bättre genom att även rida enskilda lektioner. Där man fokuserar på barnets unika behov och kunskapsnivå för att befästa grunderna  bättre.Vi håller både enskild träning och i grupp.


Första lektionen går alltid ut på att lära känna ekipaget/ekipagen, se hur de fungerar tillsammans och göra en bedömning om kunskap.

Vi varvar ridlektioner med teori som vi håller i stallet, ridhuset eller inne i vår lokal  som finns i boningshuset.

Vid dåligt väder håller till i vårt ridhus,  om vädret tillåter på utebanan.Lektionen är 30, 45 eller 60 minuter (beroende på antal ekipage, minimum 2 ekipage- max 5 ekipage)


För att komma till priser och anmälan så går du in HÄRVid frågor så maila oss på admin@ab-horse-event.se

Eller ring på 072-3635544Fotnot: De övre bilderna är lånade från nätet.